Schoolstraat 13 7634PT Tilligte
+31614562288
info@deceijser.nl KVK 70540535

De brouwerij

Brouwproces:

Recept:

Uiteraard heeft elk type bier zijn eigen recept, dit verschilt dan ook erg per type bier.
Een bijna zwarte stout heeft ander graan nodig dan een zeer heldere Pilsner.
Dit recept wordt via een computer programma gemaakt zodat de waardes vallen binnen de vooraf gedefinieerde type bieren.

Schroten:

Nadat alle benodige granen zijn afgemeten worden deze granen geplet in een soort wals, dit pletten is nodig om de graankorrel te openen zodat deze de suikers los laat.
Dit pletten noemen ze schroten.

Maischen:

De brouwketel wordt nu gevuld met water en dit water wordt op een bepaalde vooraf ingestelde temperatuur gebracht.
Als deze temperatuur bereikt is kan het geschrote graan worden toegevoegd aan het water waardoor de suikers in het water terecht gekomen.
Het water is vanaf nu ook veranderd in een vloeistof genaamd wort.
In een aantal temperatuurs stappen wordt er zoveel mogelijk suiker en andere stoffen uit het graan gehaald.

Koken:

Als het maischen is voltooid wordt het graan uit de ketel verwijderd, de ketel wordt nu ingesteld op koken.
Tijdens dit koken wordt ook de hop toegevoegd, afhankelijk van het type bier worden de hoeveelheden toegevoegd.
Een weizen heeft bijvoorbeeld weinig hop nodig en een IPA erg veel.
De hop zorgt niet alleen voor smaak aan het bier maar zorgt ook voor houdbaarheid en een mooie schuimlaag.

Koelen:

Na het koken moet het wort worden terug gekoeld naar een temperatuur waarbij de gist optimaal werkt.
Bij de meeste van onze bieren ligt deze temperatuur rond de 18 graden.
Dit koelen gebeurd door middel van een warmtewisselaar want als de temperatuur te hoog zou zijn zouden de gistcellen dit niet overleven.
Als het Wort de bepaalde temperatuur heeft bereikt wordt het naar een conisch gistvat gepompt.
In dit gistvat wordt de gist toegevoegd, dit kan in korrelvorm, opgekweekte gist, of een vloeibare aangekochte gist.

 

Brouwketel:

Momenteel wordt er gebrouwen in de garage van ons woonhuis, hier wordt nu gebrouwen met een maximale capaciteit van 30 liter per keer.
Dit komt neer op +/- 90 flesjes per brouwsessie.

Het type brouwketel is een Grainfather volautomatische ketel, deze ketel is te besturen door middel van een smartphone app.
De Grainfather is een ketel van het type RIMS, dit staat voor Recirculating Infusion Mash System.
In het kort komt er op naar dat het bier continue rondpompt van onder het graan naar boven het graan.
Het graan laat dan haar suikers los en het Wort (Het bier in deze status) komt er zeer helder door aangezien het graan als filter dient.

 

Gistvat:

Het gistvat is ook van Grainfather, het type Gistvat is een conisch vat ook wel CCT genoemd.
Het voordeel van dit conische vat is dat de uitgewerkte gist uitzakt naar de bodem waarna dit afgetapt kan worden.
Doe je dit niet zorgt dit voor bij smaakjes en een onhelder bier.

Toekomst:

In de toekomst is het de bedoeling om de brouwcapiciteit uit te breiden, in het begin zal dit gebeuren door huur brouwen maar uiteindelijk is het doel om een brouwerij te starten met een capaciteit van 100 liter per week.